En miljövänligare begravning

En miljövänligare begravning

Vi hjälper dig gärna att ordna en begravning så miljövänlig som möjligt om du önskar detta.

Kistan av riktigt trä kräver mindre energi vid kremationen än kistan av spånskiva.

Nu finns det även kistor av förnybart material som är miljövänliga.

Våra urnor är ofta tillverkade av trä som i sig är nedbrytbart. Men det finns även urnor av ekologisk trämassa eller en kombination av potatisstärkelse och träfibermassa..

Valet av blommor är en också en miljöfaktor. Vi kan hjälpa till med att t.ex. se till att använda säsongens blommor så att miljöbelastningen minskar. Om man har trädgård så är det fint att dekorera kistan med trädgårdsblommor.

Vid minnesstunden kan vi se till att maten är lokalproducerad och ekologisk så långt det är möjligt. Välj gärna en lokal så nära kapellet/kyrkan som möjligt så att onödiga transporter minskas.

Om kremering eller jordbegravning Det som kan tala för kremering är att utsläppsgaserna i vårt land är små samt att all metall från kroppar och kistor återvinns.

Det som talar för jordbegravning är att kroppen återbördas till jorden men å andra sidan finns det risk för att kvarlevor kan läcka ut i grundvattnet.

Transporterna av kista och urna är det som påverkar miljön mest. Ibland är detta svårt att påverka. Bl.a. samordnar vi transporter där det är praktiskt och etiskt möjligt.
Generellt så blir det fler transporter med kremationsbegravning än med jordbegravning.

Inom SBF har vi krav på oss att använda så miljövänliga bilar och drivmedel som möjligt, Dessa krav ställer bl. a. myndigheter på oss då vi utför offentliga transporter åt bl. a. vården. Alla i vår personal som utför transporter har också genomgått utbildning i Ecodriving.

Som du kanske märker behöver en miljövänligare begravning inte vara dyrare. Prata med oss om dina önskemål men tänk också på den avlidnes vilja – den bör gå först.

Som auktoriserad begravningsbyrå lyder vi under SBF:s miljöpolicy som du hittar här >>